Jeroen Manders is een heel veelzijdige bariton met een passie en een diepe liefde voor heel uiteenlopende muziekstijlen. Zijn zangstem en muzikale talenten hebben hem langs heel verschillende podia en genres gevoerd, van klassieke opera tot intieme muziekoptredens, van smartlap tot jazz. Hij beschouwt zelf verstaanbaarheid en het vermogen om een verhaal echt te laten raken als zijn belangrijkste verdiensten.
Klassiek
Jeroen is opgeleid als klassiek zanger aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Tussen allerlei andere producties en losse optredens in allerlei muziekstijlen door zong Jeroen sinds 2001 regelmatig als free-lancer mee met het koor van de De Nederlandse Opera (als 1e bas of bariton). Hij had (hoofd-)rollen in veel kleinere, vaak nieuw geschreven, opera-producties. Ook zingt hij met enige regelmaat liedrecitals (Schubert, Schumann, Mahler, Poulenc e.a.) en zingt hij af en toe in oratoria.
Duo Heer Halewijn: Het Levenslied
In 1987 begon een bijzondere muzikale samenwerking met accordeonist René Onsia. Jeroen en René waren destijds studenten aan de TH Delft en ontdekten hun gedeelde liefde voor het Levenslied. Wat aanvankelijk begon als een grap in een studentencafé, groeide uit tot een gerespecteerd muzikaal duo.
Heer Halewijn specialiseert zich in het nieuw leven inblazen van (vooral) vooroorlogse liederen van artiesten als Louis Davids en Jean-Louis Pisuisse, maar ook Willy Derby en Lou Bandy. Hun repertoire, dat zich dus uitstrekt van smartlappen tot serieuze Nederlandse muziek, weet zowel oudere als jonge luisteraars te verrassen en te grijpen. Jeroen verrijkt de optredens met komische voordrachten, vaak teksten van Annie M.G. Schmidt.
Als het maar enigszins mogelijk is treedt Duo Heer Halewijn onversterkt op. Met de klassiek gevormde stem van Jeroen is dat bijna altijd de mooiste en meest aansprekende optie.
Hoogtepunten van Heer Halewijn omvatten een CD in 1992 en de hoofdprijs op het Leidse “Waterlanders”-festival in 2002. René en Jeroen hebben in de loop der jaren een zeer uitgebreid repertoire opgebouwd, met niet alleen maar Nederlandstalige, maar ook Franstalige (Brèl, Piaff) en Engelstalige nummers.
The Sentimentalists: Swing
The Sentimentalists bestaan uit Jeroen (zang) Suze Stiphout (contrabas) en Elliot Muusses (gitaar) The Sentimentalists werden op initiatief van bassiste Suze Stiphout opgericht, met als primaire doel het optreden in verzorgingstehuizen. Het trio specialiseert zich in Nederlandstalige swing uit de jaren ’30-’60 afgewisseld met ontroerende ballads en andere hits uit die periode.
Hoewel optreden in verzorgingstehuizen nog steeds de hoofdmoot van hun activiteiten is, is het trio ook met regelmaat op hele andere gelegenheden (bedrijfsfeesten, bruiloften…) te vinden. De groep wordt soms verrijkt met de Russische violiste Ruzana Tsymbalova, die met haar swingende maar ook emotionele spel extra muzikale laag toevoegt. Hun aanpak is nadrukkelijk niet om oud repertoire ‘in een modern jasje’ te steken, maar juist om de muziek zo eerlijk en authentiek als mogelijk uit te voeren.
Hoog&Laag: Zang en Acrobatiek
Tussen 1992 en ongeveer 2010 was Jeroen ook actief als ‘zingende acrobaat’ in Hoog&Laag, aanvankelijk met acrobaat Michel Lindner, later met Winfried Deuling, meestal begeleid door wisselende begeleiders op cello en viool. Hoog&Laag bracht een virtuoze combinatie van muziek, acrobatiek, drama, mime en clownerie. Ze traden ook op met vooraanstaande orkesten zoals het Ricciotti Ensemble, het Brabants Orkest, en het Rotterdams KamerOrkest en verschenen op nationale televisie en internationale festivals.
Hun optreden op het Boekenbal 2004 was zo indrukwekkend dat schrijver Harry Mulisch hen in het Achtuurjournaal de leukste act in 50 jaar noemde.
Jeroen Manders’ muzikale reis toont zijn veelzijdigheid: van klassiek tot levenslied, van grote zalen tot hele intieme voorstellingen. Steeds weer weet hij zijn publiek te raken met emotie, humor en een goed getrainde zangstem.